[Inne] Co ile się wymienia pasek rozrządu w silniku 1.9 afn?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • barthezz1014
    Drive
    • 2010
    • 68

SS, nie ja to napisałem tylko Paweł forum lubi płatać Ci figle widzę :P
  • sew1981
    RS
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2009
    • 10918
    • Fiat

Pytanie jak w temacie. W necie wyczytałem różne informacje. Chodzi o silnik 1.9 tdi 110 koni, afn - na pompie, wpakowany do vw passata z 98 roku. Co ile się wymienia? co 60 tkm czy co 90 tkm? to pewnie jakiś bliźniak znanego z octy ahfa lub asva (tylko wpakowany wzdłużnie a nie poprzecznie) ?

Komentarz

• Buli.31
      Drive
      • 2010
      • 82

http://turbodiesel.hswg.pl/zestaw-ro...do-1-9-tdi-vp/ Ja wymieniam co 60tyś

Komentarz

• parasite
        L&K
        • 2011
        • 1368

To częste pytanie. W silnikach 1.9 TDI na pompie wtryskowej modele 1Z (90km) i AFN (110km) oraz pochodnych zaleca się pierwszą wymianę rozrządu po przejechaniu 90 000 km i następne co 60 000 km lub co pięć lat, jeśli przebieg nie został osiągnięty. Mechanicy zalecają skrócenie wymiany do 50 000 km – samochody coraz częściej stoją w korkach, ale silniki pracują.
        Jaka jest różnica między paskiem po zakupie auta, a paskiem później zakładanym, że trzeba skrócić przebieg prawie o połowę?
        AGR 112KM, 232Nm
        Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• sew1981
          RS
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2009
          • 10918
          • Fiat

dzięki za odpowiedzi, czyli zostaje wymiana co 60 tkm, jeśli standard pasek. Słyszałem tylko u mechanika, że są do owych silników (na pompie)jakieś wzmocnione paski, na 90 tkm, takie jak w jednostkach pd, przy wymianie trzeba będzie takiego poszukać.

Komentarz

chyba normalne wzacniane paski conti jak u siebie zakladalem.

Komentarz

• chemik2000
              Classic
              • 2012
              • 25

Zamieszczone przez sew1981
              dzięki za odpowiedzi, czyli zostaje wymiana co 60 tkm, jeśli standard pasek. Słyszałem tylko u mechanika, że są do owych silników (na pompie)jakieś wzmocnione paski, na 90 tkm, takie jak w jednostkach pd, przy wymianie trzeba będzie takiego poszukać.
              Ciekawe czy ten mechanik sprzedajac wzmocniony pasek da ci z tego powodu przedluzona gwarancje......

Komentarz

• aniol
                RS
                • 2012
                • 5228
                • Octavia I combi (1U5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Buli.31
                http://turbodiesel.hswg.pl/zestaw-rozrzadu-do-1-9-tdi-vp/ Ja wymieniam co 60tyś
                Nie wiem skąd masz tą instrukcję ale gdzie nie spojrzysz wszędzie pisze że 90tys.km to jest odpowiedni przebieg dla wymiany rozrządu.(W "szukaj" dużo się dowiesz).Książka SKODA OCTAVIA autora H.R.ETZOLD też podaje 90 tys.km.Co do ceny wymiany to też są spore różnice.
                http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• Buli.31
                  Drive
                  • 2010
                  • 82

90 tyś to chyba jak wymieniasz z kołem na wale i wałku rozrządu wraz z przebiegiem tez sie wycierają

Komentarz

• raventes
                    Rider
                    • 2013
                    • 343

To koła też trzeba wymieniać :?: Gdzie w instrukcji tak napisali :?:

Komentarz

• Buli.31
                      Drive
                      • 2010
                      • 82

Koł raczej nikt nie wymienia ale biore na ich zurzycie poprawke i dlatego wymieniam rozrzad co 60 tys. Rozrzad wymienialem na czesciach pasek continental rolki ruville napinacz ina pompa z tego co pamietam hepu i bede wymienial po 60tys kazdy robi jak uwaza niezapomnij ustawic kata poczatku wtrysku

Komentarz

• borowik18
                        Classic
                        • 2009
                        • 8

Re: [Inne] Co ile się wymienia pasek rozrządu w silniku 1.9

Pytanie jak w temacie. W necie wyczytałem różne informacje. Chodzi o silnik 1.9 tdi 110 koni, afn - na pompie, wpakowany do vw passata z 98 roku. Co ile się wymienia? co 60 tkm czy co 90 tkm? to pewnie jakiś bliźniak znanego z octy ahfa lub asva (tylko wpakowany wzdłużnie a nie poprzecznie) ?
                        Co 90 tys i bez żadnych kółek

Komentarz

• aniol
                          RS
                          • 2012
                          • 5228
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Re: [Inne] Co ile się wymienia pasek rozrządu w silniku 1.9

Zamieszczone przez borowik18
                          Co 90 tys i bez żadnych kółek
                          I ja tak uważam 90 tys.
                          http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                          Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

Pracuję...